ARTIKEL, Svenska Midsummer – en solskenshistoria (Spoon)

Med DUO-systemet och böjbara tunnfilmssolceller håller svenska Midsummer bokstavligen på att linda den globala solcellsmarknaden runt lillfingret. Framgångsreceptet? Grundämnena koppar, indium, gallium och selen – samt driftsäkra ABB-roboten IRB 1200.

Det började med en lysande idé.

Genom att kombinera sina erfarenheter från den strömlinjeformade CD- och DVD-industrin med de unika egenskaperna hos CIGS-solceller ville Midsummer skapa en kostnads- och tidseffektiv tillverkning av solceller. De skulle dessutom vara lätta nog att kunna fästas på militärtält eller tejpas på membrantak – och flexibla nog att kunna böjas runt torn.

“Traditionella solceller tar lång tid att tillverka och ställer på grund av sin ömtålighet stora krav på monteringsytan. Det där tänkte vi att man måste kunna göra bättre med tunnfilm och CIGS”, förklarar Andreas Runsten, inköpschef på Midsummer.

Det tänkte även resten av världen. I samband med starten fick företaget ett betydande EU-bidrag om 50 miljoner kronor. Resultatet blev flaggskeppsprodukten DUO som efter år av forskning och utveckling låtit Midsummer positionera sig som den ledande leverantören inom CIGS-solscellstillverkning. DUO-systemet levereras idag till en växande marknad där allt från stora återförsäljare i USA till polsk kommunaltrafik insett fördelarna med lätta, miljövänliga och böjbara solceller som åldras väl.

Andreas vittnar om att automatiserad komponenthantering visserligen var en viktig del av processen redan vid starten 2004, men att man ständigt sökt förbättra DUO. Med den sputtras tunna filmer av koppar, indium, gallium och selen på substrat av rostfritt stål som sedan efterbehandlas för att framställa de färdiga solcellerna. Sedan ungefär ett år tillbaka samarbetar man med ABB, vars kompakta industrirobot IRB 1200 numera spelar en central roll i DUO – där den matar substrat till och från sputtringsprocessen. Roboten hämtar upp det rostfria stålet ur kasetter som monteras direkt i DUO och skickar sedan vidare det till en mellanhand som för substratet vidare till det vakuumskyddade innandömet. Tack vare den effektiva automatiseringen kan man idag garantera en kapacitet på 5 MW per år och DUO.

Vid sidan av den driftsäkra tekniken och en smidig programmeringsmiljö som lett till att man kunnat snabba upp cykeltiden lyfter Andreas fram den föredömliga supporten:

“Senast för några veckor sedan råkade vi ut för en prövning. Vi var mitt i ett viktigt factory acceptance-test när hela linjen plötsligt lade av. Det var strax innan midnatt på en fredagskväll, men ABB skickade ändå en hit tekniker som snabbt hjälpte oss att komma igång igen. Om vi jobbat med en mindre partner hade vi antagligen fått skjuta på testet till dagen därpå. ABB:s utredning visade senare att felet låg hos oss, det hade kommit in ledande dammpartiklar i styrskåpet, vilket vi snabbt kunde åtgärda”, berättar Andreas.

Tack vare att IRB 1200 kombinerar en längre räckvidd och snabbare komponenthantering med en mindre storlek jämfört med motsvarande modeller från generationen innan har Midsummer kunnat öka effektiviteten på DUO, samtidigt som den 2,9 gånger 6,37 meter “stora” golvytan som enheten tar upp alltjämt gör den till världens mest kompakta CIGS-utrustning.

För det svenska företaget som fick en lysande start innebär det att man även är redo att gå en strålande framtid till mötes.

Text & foto: Jakob Svärd

URSPRUNGLIGEN PUBLICERAT PÅ ABB.se och i tidningen Utblick.